fbpx

 

Аз – творец на живота си

Забелязвали ли сте?

Как човек, който винаги намира за какво да се оплаче и все е недоволен от живота, постоянно му се случва това от което се оплаква и все повече и повече има от какво да е недоволен ?

В същото време обаче има хора, които са ентусиазирани, пълни с енергия, от тях струи позитивизъм и са готови да покорят света. Тези хора са доста по-щастливи от първите и усмивката сякаш не слиза от лицето им каквото и да се случи.

Каква ли е разликата между първите и вторите?

Всичко се дължи на фокуса, който всеки си е избрал. В една и съща ситуация оптимистът и песимистът, ще реагират по коренно различен начин.

Да си представим, че вие и ваш приятел работите една и съща работа, която и двамата не харесвате и изведнъж ви уволняват по едно и също време. Само, че вашият приятел е песимист, а вие оптимист.

Какво се случва тогава?

Вие най-вероятно се радвате, че са ви спасили от ужасната работа, която не харесвате и пред вас се очертават нови възможности, много по-хубави от предишните.

В същото време обаче вашият приятел, не спира да мрънка за това колко некоректно са постъпили бившите му работодатели и как всички работодатели само гледат да се възползват от теб, колко е трудно всичко и т.н. и т.н.

Това, което се случва по-нататък е, че вие си намирате нова много по-хубава работа, а вашият приятел попада на нови работодатели, които постъпват ‘некоректно’ с него и водовъртежа на живота го поглъща и има от какво да се оплаче следващия път като се видите.

Защо се случва така?

Много просто . Чрез мислите си ние създаваме света в който живеем и Вселената ни дава това, за което най-често мислим и говорим. Ако често мислим за нещо, което не харесваме (например некоректно отношение от работодатели) и Вселената разбира, че щом толкова често мислим за това значи го искаме и ни праща все повече и повече от това за което мислим най-често.

Може би съществената разлика между оптимиста и песимиста е, че оптимистът дори и ако се провали 100 пъти, той ще опита отново и отново с ентусиазъм знаейки, че е в правилната посока и няма нещо провали, а има научени уроци, които са негови учители по пътя на успеха и без тези провали той не би могъл да успее.

     За сметка на това един песимист, не би се осмелил да опита поради страх и от най-малкия провал, който недай си боже му се случи. Дори и да попадне на чудесна възможност, той веднага ще реши, че тук има някаква измама и няма как да му се случи нещо хубаво, понеже в неговата глава всичко е трудно и живота минава в безрадостно съществуване борейки се да оцелееш. Това е неговият сценарий, който си е изградил за света и му е много по-лесно да играе ролята на жертва, вместо да поеме отговорността в

свои ръце и да действа.

Песимиста много рядко предприема някакви действия, защото не вярва, че има шанс да успее.

Оптимистът точно обратното, той до последно вярва в правото си да бъде щастлив и да живее прекрасния живот, който заслужава. Затова той предприема действие след действие с умствената настройка, че той е роден за успех и за красив живот и всичко, което му се случва е за негово добро. Именно затова той успява да извлече полза от провалите си, защото знае добре, че те са неизменна част от пътя към успеха и израстването.

С тази статия искам да ви кажа, че ние сами можем да изберем какви да бъдем съзнателно избирайки фокуса си, дали ще се фокусираме в негативното или позитивното на всяка ситуация и ние сами можем да изберем и сътворим света, в който искаме да живеем чрез мислите си. Вие решавате кой искате да бъдете. Не забравяйте, че оптимиста сам поема отговорността за действията си, докато песимиста предпочита да намери някой, който да обвини за неуспехите си и да бъде в ролята на жертва.

Но аз честно да си призная никога не съм чувала за успешна жертва или успешен песимист, който е постигнал целите си и живее живота на мечтите си.

А вие чували ли сте за успешен песимист ?

Така, че вие сами решете кой искате да бъдете!

by Мария Димитрова