fbpx

Мила, майко!

На първи март по традиция в България празнуваме Баба Марта, а мартеничката е бяло-червеният конец който връзваме на нашите деца и близки за здраве, силна и щастие !

Ето и Легендата за мартеничката !

Имал хан Кубрат петима сина и една чудно хубава дъщеря – Хуба. На тях той завещал повелята да не се разделят и да пазят България. След смъртта на баща си синовете бързо забравили мъдрия бащин съвет и били победени от предводителя на хуните Хан Ашина. Той заграбил владенията им и отвел в плен Хуба. Братята тръгнали да търсят нова земя, а сестра им зачакала новини от тях. И добрата вест пристигнала с разпукването на пролетта, донесена от сокол. В писмото Аспарух съобщавал, че е намерил райско кътче на юг от река Дунав и ще се заселят там. Хуба избягала, водена от сокола, на чието краче завързала бяла копринена нишка. Птицата я отвела до новата земя, но точно в този момент вражеска стрела я пронизала, а кръвта й обагрила конеца.

След като получил скъпата вест, че сестра му е при него, Аспарух започнал да късал конци от бяло-червената нишка, връзвал ги на ръцете на войниците си и повтарял: “Нишката, която ни свързва, да не се прекъсва никога. Да сме здрави, да сме весели, да сме щастливи, да сме БЪЛГАРИ… Бил ден първи, март, лето 681″.

От тогава, бяло-червеният конец е здравата нишка, която свързва българите по света в едно – да сме здрави, силни и щастливи. Да помним, че сме българи – където и по света да се намираме.

Източник : Интернет

АКО СТАТИЯТА ВИ Е ХАРЕСАЛА, КОМЕНТИРАЙТЕ ИЛИ СПОДЕЛЕТЕ С ПРИЯТЕЛИТЕ СИ 🙂

МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ В ЕЛЕКТРОННАТА КНИЖКА 8-те НАВИКА НЕОБХОДИМИ НА ВАШИТЕ ДЕЦА, ЗА ДА ПРИДОБИЯТ ЖЕЛЯЗНА УВЕРЕНОСТ, БЕЗПЛАТНА Е ! КЛИКНЕТЕ НА ЛИНКА ПО-ДОЛУ И ВЪВЕДЕТЕ ИМЕТО И ИМЕЙЛА СИ, ЗА ДА ЗНАЯ НА КОГО ДА ИЗПРАТЯ БЕЗПЛАТНАТА КНИЖКА. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО !

http://wp.me/p7Vvam-4L