fbpx

Здравейте, мили работещи родители! Аз зная, че Вашите деца са най-важното нещо в живота Ви и Вие правите най-доброто за тях, но помислете и си отговорете честно:
– По колко минути на ден отделяте за безценните Ви съкровища ? (Мислете внимателно, колко време на ден отделяте само за тях – без gsm, facebook, компютър, гледане на поредния сериал, домакинска работа и т.н. и си запишете.)
-Познат ли Ви е сценария?
„В забързаното ежедневие сутрин правите закуска, приготвяте детето за детска градина/ училище закъснявайки за работа. Все още сънени крещите :
– Ставай, че закъсняваме! Сядай на масата и бързо закусвай! Защо си облякъл/а, това ? Защо не си подготвил/а чантата си за училище, колко пъти да ти казвам, че това се прави вечер! Какво се мотаеш? Хайде бързо, че закъсняваме !
Отивате на работа със закъснение, а там Ви връхлитат служебните проблеми – колегите Ви гледат намръщени, шефът Ви търси грешки, за да Ви смъмри. Към 17.00 ч. след обяд вече много уморени физически и психически , бързате да се приберете в къщи. А там Ви очаква домакинската работа – готвене, чистене, пране и др. и Ви се усмихва . Гледате някой сериал и изведнъж денят е минал, а Вие дори не сте си отделили един час за себе си, а какво остава за Вашите деца. Бързо приготвяте малките мъничета за лягане и така в колелото на омагьосаният кръг на другият ден всичко започва отначало.
-Защо ?
Вие само издавате команди, критикувате, крещите.
-А, как Ви се струва, ако Вашият ден протече така ?
Събуждате децата си радостни с целувки и общуване.„- Добро утро миличкото ми! Много те обичам! Ти си най-важното нещо в живота ми! Днес денят ще е прекрасен!” Питате го как е спало, какви са очакванията му за деня. Окуражавате го . „-Днес ще направиш всичко, което си наумил/а. Аз зная, че ти можеш. Аз Вярвам в теб! Мотивирате го, то очаква да му дадете кураж, че ще се справи с всичко. Помагате му , ако има нужда с обличане и приготвяне на чантата.Топлата закуска и вълненията за един чудесен ден очакват Вашите деца с нетърпение. Изпращате ги в детската градина/училището и отивате весели на работа.
Прибирате се от работа, радостни и щастливи посрещате децата си от детската градина или училището, като им давате цялата си любов с пълни шепи. Питате ги, как е минал денят им и внимателно слушате с много голям интерес, това което те Ви разказват. Така Вие във всеки един момент, ще знаете желанията на вашите деца и ще можете да ги мотивирате , за да разгърнат целия си потенциал. Приемете всичко, което чувстват и мислят и ги оставете сами да намират отговори и решения на някои възникнали проблеми. Така те стават по-уверени. Намерете време заедно да поиграете. Любимото занимание на децата е да рисуват и да творят, така те изразяват своята душевност. Преди сън и след събуждане е най-доброто време за общуване, за да насърчите мечтите на вашите деца. Оставете децата си да развият въображението си. Прочетете някоя приказка заедно. Гушкайте ги, показвайте им цялата си обич.
Мили родители, ако желаете Вашето дете да е щастливо, отделете повече време за тях. Говоря от позицията на майка. Когато беше във пети клас моята дъщеря Катя ми каза:
„- Мамо, много се радвам , че Вие със тати имате време за мен, нищо че не разполагате с много пари, като родителите на моят съученик Петър – майка му е строителен инженер, а баща му адвокат, разполагат с много пари, работят до късно вечер, дават му всичко, което поиска, има пълната свобода, да ходи където си поиска, но единственото му желание е те да са до него и да споделя вълненията си с тях. ” Този разговор няма да го забравя никога.
Мили родители, само ако отделите по 1 час на ден, ден след и то всеки ден, Вие ще направите най-добрата инвестиция в живота си. Вашите деца , ще бъдат щастливи и уверени и ще имат уникален експоненциален растеж. Те го заслужават.

С обич : Евелина Кирилова